Barnsäkra hemmet

fallolyckorDet är en relativt stor omställning att skaffa barn och det är inte helt enkelt att direkt sätta sig in i vad som kan vara farligt för barnet i hemmet. Då det finns många faror i hemmet måste du vara medveten om vad som kan vara direkt farligt för barnet och det är alltid bra att vara ute i god tid med att säkra upp hemmet.

Barngrinden

Den absolut vanligaste / farligaste skadan små barn får är från fallolyckor i hemmet d.v.s. fall från skötbordet, soffan, sängen men den absolut värsta är så klart trappan.

Har du en trappa i hemmet ska du omedelbart införskaffa en barngrind för att säkra upp trappan innan olyckan är framme. Helst ska man ha två grindar d.v.s. upptill och nertill för att vara helt säker under hela tiden barnet utvecklas. Det är inte helt ovanligt att små barn faller i trappen även om där är en barngrind och detta beror på att där ofta finns syskon i familjen som glömmer stänga barngrinden. Barngrinden måste alltid vara stängd och det kan vara en god idé att även placera upp en liten skylt på väggen för att påminna syskonen om att stänga grinden varje dag.

Ett klassiskt exempel är att barnet kör utför en trappa med sin gåstol vilket är en väldigt allvarlig fallolycka för ett litet barn men ganska så vanligt i Sverige. Vissa gåstolar har dock trappstopp men det är inget vi här på barngrind.nu hade litat på fullt ut.

Olycksstatistik

  • Närmare 500 barn skadas varje år i gåstolar. I 90% av fallen så har gåstolen åkt utför trappan.
  • Gåstolar har också en tendens att få barnet att nå saker som barnet aldrig annars skulle kunna nå vilket har lett till att där är fler olyckor numera där barnet får neddragna saker i huvudet så som t.ex. lampor, strykjärn eller liknande saker.
  • Vanligaste dödsolyckan är fortfarande drunkning.