Barngrind i trappan

babis-i-trappan---barngrind

Varje år skadas många småbarn i trappan för att där antingen saknas en barngrind eller att någon har glömt bort att stänga grinden efter sig. Det är inte helt ovanligt att syskon är de personer som glömmer bort att stänga barngrinden efter sig var därför väldigt tydlig och informera vad som gäller när de använder trappan.

Ofta säger föräldrar att barn lär sig av sina misstag och det gör de till största del men trappan ska absolut inte delas in i denna kategori. Det är alldeles för farligt.

Trappan

Trappan är ett av de absolut farligaste ställena i hemmet där ditt barn kan skada sig ordentligt och trappan bör därför vara prioritet nummer ett att barnsäkra i ditt hem. Om du vistas på båda våningarna i ditt hem med din bebis eller barn så bör det finnas barngrindar både upp och nedtill för att säkerställa att barnet inte kan klättra i trappan alls.

Vi alla vet hur fort det kan gå när ett barn har lärt sig att krypa, i bland räcker det med några sekunder så har barnet förflyttat sig flera meter. Som förälder tror man oftast att man har full koll på sitt barn men oftast räcker det med några sekunder så kan olyckan vara framme.

Spara dig oron med trappan omgående och införskaffa en ordentlig barngrind. När väl barngrinden sitter på plats har du säkrat upp en av de farligaste ställena i hemmet.

Barngrinden kan du ha i trappan upp tills att ditt barn är i fyraårsåldern för fram till dess räknas trappan som ett farligt område för ditt barn. När du väljer ut en barngrind var noga med att läsa på om grinden är avsedd att användas vid trappor.

 Fakta

  • Vuxna personer som har trillat i trappan när de var små kan oftast komma i håg var de trillade men även känna rädslan och smärtan långt senare i livet. Det är en väldigt traumatisk upplevelse som sitter i resten av livet.
  • Barngrindar som har spjälor ska ha ett maximalt mellanrum på 7,5 centimeter mellan spjälorna för att undvika att barnet inte kan fasta med sitt huvud.
  • Nedåtgående trappor är inte det enda du måste barnsäkra utan även nedtill då barnet kan krypa uppför trappan och sedan trilla ned.