FAQ

Måste man ha barngrind i trappan?

Inget är ett måste men skulle olyckan vara framme så kan det vara mycket allvarligt och i värsta fall kan ju barnet skadas så pass ordentligt att det blir skador för livet. Vi är medvetna om att det är ganska omständligt att ha barngrinden i trappan men de flesta personer och även vi anser att det är en billig försäkring att ha i hemmet för att undvika olyckor.

Det viktigaste stället att ha barngrinden på är i alla fall att ha barngrinden på det plan man rör sig som mest och oftast är det nedervåningen man rör sig som mest på och då är det där grinden ska sitta. Men då gäller det att inte glömma bort att det saknas en grind på ovanvåningen och i bästa fall har man en barngrind både uppe och ned till.

Vi bor i hyreslägenhet, finns det barngrindar utan krav på att borrning?

Oftast när man bor i hyreslägenheter vill man undvika att göra så mycket påverkan på lägenhet som möjligt då det kostar att reparera de skador som har uppstått när det är dags att flytta. Det finns flera bra produkter som inte har kravet på borrning och dessa barngrindar kallas ofta spänngrindar och de spänns fast helt enkelt i t.ex. dörrkarmen vid ingången.

Det kan vara värt att nämna att nästan alla spänngrindar ej är lämpade att användas i trappor men oftast har man inte trappor i hyreslägenheter och för dig som bor i hus eller dylikt och vill säkra trappan måste välja ett alternativ där du skruvar fast barngrinden.

Finns det väldigt breda barngrindar?

Det finns alla möjliga typer av barngrindar för alla typer av olika ändamål men stor variation i olika storlekar så med stor sannolikhet finns det en barngrind som passar ditt ändamål. Är man ute efter en väldigt bred barngrind finns det modeller som är ledade i flera delar och vissa modeller går det även att bygga på extra delar i fall det skulle behövas.

Baby Dan har en modell som heter Flex där det finns diverse olika storlekar från medium till XL men där finns även förlängningsdelar att köpa till i fall det inte skulle räcka.

Spana in våran butiksavdelning för att hitta det du söker till hemmet.

Hur länge används barngrinden i trappan?

Det är ganska olika hur länge den används men för att en barngrind ska vara godkänd enligt EN 1930 standarden så ska inte en 24 månader gammalt barn kunna öppna barngrinden. Och det är ungefär där barngrinden börjar tappa sin nytta även om det kan vara en bra idé att använda den lite längre än 24 månader.

Sen är allting relativt då det ser olika ut beroende på hur gammal trappan är och det finns ju faktiskt väldigt farliga trappor som är extremt branta och då kan det finnas anledning till att använda barngrinden ett par månader till eller något extra år.

Oftast behåller föräldrar grinden på ovanvåningen en längre tid då det är enklast att barn leker och trillar ned från ovanvåningen.